katten ziekten

 

 

Ik weet eigenlijk niet of hij ziek is …’


Een opmerking die je vaak hoort tijdens het spreekuur bij de dierenarts. Een kat is namelijk geen dier waar je gemakkelijk aan ziet of het ziek is. Sommige doodzieke katten wandelen rustig door het huis alsof er niets aan de hand is, terwijl katten met onschuldige kwaaltjes soms het hele huis bij elkaar mauwen. Een katteneigenaar heeft vaak dus geen flauw idee of het een onschuldig  kwaaltje betreft of dat hij met spoed naar de dierenarts moet. Dierenarts Chris Polanen legt bij enkele veel voorkomende symptomen uit wat er aan de hand kan zijn en of er snel ingegrepen moet worden.

 

 


1. Benauwdheid

Let op: bek, buikspieren, flanken,

Samenknijpen buikspieren of open bek: spoed

Benauwdheid kun je herkennen door de kat in rust te observeren. Soms is bij de inademing een duidelijk piepend of schrapend geluid te horen. Let vooral op de flanken en de buikspieren tijdens de uitademing. Als deze zich sterk samentrekken alsof de lucht het lichaam uitgeperst moet worden, is er sprake van benauwdheid. Ernstige benauwdheid is soms te herkennen aan een open bek tijdens de ademhaling. De kat hijgt dan als het ware als een hond. Dit kan van korte duur zijn, als een kat heel zware inspanning heeft verricht of erg geschrokken is. (bijvoorbeeld waarneer hij achterna is gezeten door een hond). Is deze ademhaling gedurende langere perioden aanwezig, zonder duidelijke reden, dan kan er sprake zijn van een allergische reactie of een ernstige aandoening van hart of longen. Een bezoek aan de dierenarts is aan te raden, liefst dezelfde dag nog.

2. Braken

Let op: eetlust

Als drinken wordt uitgebraakt: spoed

Alle katten braken wel eens. De een wat vaker dan de ander. De oorzaken zijn meestal haarballen of voeding waar de kat niet tegen kan. Wanneer wordt braken een serieus probleem? Als de kat geen eetlust meer heeft en ook na het drinken braakt, moet deze zo snel mogelijk naar de dierenarts. Sommige katten braken gedurende langere tijd. Vooral als dit gepaard gaat met een slechte eetlust, achteruitgang van de conditie en vermagering, is een bezoek aan de dierenarts gewenst. Chronisch braken kan vele oorzaken hebben, die niet alleen gelegen zijn in de maag en darmen, maar ook in organen, zoals de lever en de nieren.

 

 

 

3. Niet eten

Let op: zieke indruk.

Niet ziek, dan toch na twee dagen naar de dierenarts

Niet eten is vaak het enige symptoom dat er op wijst dat een kat ziek is. Katten zijn  kieskeurige eters en een zieke kat stopt al snel met eten. Als een kat niet eet, maar wel drinkt, en geen heel zieke indruk maakt, kun je over het algemeen even afwachten. Als een kat twee dagen helemaal niets gegeten heeft, neem dan contact op met de dierenarts. Bij katten die drie dagen of langer niet eten, wordt het moeilijk om ze weer aan het eten te krijgen. Dikke katten die langere tijd niet eten, lopen extra gevaar. Zij kunnen last krijgen van leververvetting, een zeer ernstige aandoening, die fataal kan zijn. 

4. Niet drinken

Let op: eetlust, urineproductie

Een hele dag niet gedronken en geen blikvoer gegeten: spoed

Niet drinken is veel erger dan niet eten. Katten die uitsluitend blikvoeding eten, zullen door het hoge vochtgehalte van de voeding, nauwelijks drinken. Katten die droge brokjes eten drinken aanzienlijk meer. Als een kat de hele dag geen blikvoeding eet en niet drinkt, raakt deze uitgedroogd. Soms is niet duidelijk of een kat drinkt. Het drinken kan immers buiten het zicht van de eigenaar gebeuren. Door de hoeveelheid water in de drinkbak te meten en dat na 24 uur te herhalen, kun je een idee krijgen over de hoeveelheid water die de kat gedronken heeft. Ook is belangrijk om te controleren of de kat plast. Een kat die normaal plast, zal ook wel drinken, al valt het misschien niet op.

 5. Niet plassen 

Let op: pogingen om te plassen, braken

Altijd direct naar de dierenarts !

Niet kunnen plassen is een echt spoedgeval. Doordat de afvalstoffen in de urine niet uit het lichaam afgevoerd kunnen worden, wordt het lichaam in snel tempo vergiftigd. Binnen een dag is de kat ernstig ziek. De meest voorkomende oorzaak van niet kunnen plassen, is verstopping van de plasbuis door blaasgruis. Dit komt het meest voor bij katers. Vooral katers tussen de één vijf jaar oud lopen risico. Voordat de kat helemaal niet meer kan plassen, zijn er meestal symptomen die wijzen op pijn bij het plassen. De kat doet kleine plasjes buiten de bak, vaak met bloed in de urine. Vaak naar de bak gaan, langdurig op de bak blijven, veel graven of mauwen op de bak zijn ook duidelijk tekenen, dat er wat mis is. Als er in dit stadium niet wordt ingegrepen, kan een totale verstopping ontstaan. De kat stopt dan met eten, gaat braken en is duidelijk ernstig ziek. 

6. Diarree

Let op: Hoe vaak gaat de kat naar de bak ?

Hoe ziet de ontlasting er uit? Wormen, bloed of slijm in de ontlasting ?

Alleen een spoedgeval als de kat ook braakt of duidelijk ziek is.


Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Worminfecties of voeding waar de kat niet tegen kan, zijn de meest voorkomende. De meeste gevallen van acute diarree herstellen zich binnen een paar dagen, zonder dat de kat echt ziek is. De dierenarts zal in niet al te ernstige gevallen vaak een wormenkuur en andere voeding voorschrijven. Als een kat ook braakt en niet meer drinkt, bestaat het gevaar dat er uitdroging optreedt. Het is dan verstandig om dan dezelfde dag naar de dierenarts te gaan.

7. Obstipatie

Let op: hoe vaak gaat de kat naar de bak?Hoe vaak is er ontlasting? Hoe ziet de ontlasting er uit ?

Een spoedgeval als de kat duidelijk pijn heeft, niet eet of braakt.

Obstipatie komt vaak voor bij oudere katten. Vaak naar de bak gaan, lang persen zonder dat er ontlasting komt en kleine hoeveelheden harde ontlasting zijn tekenen dat er sprake is van obstipatie. Als een kat enkele dagen geen ontlasting gehad heeft, maar geen van deze symptomen vertoont, is de obstipatie niet ernstig. Vaak kun je met milde laxeermiddelen, zoals de middelen om haarballen te verwijderen, de ontlasting op gang brengen. Als de kat de symptomen gaat vertonen waaruit blijkt dat hij last van de obstipatie heeft, moet je een afspraak met de dierenarts maken. Als de kat niet meer eet en braakt, is er sprake van ernstige obstipatie en moet de kat met spoed naar de dierenarts.